Programok

Foglalja le szállását most !

Életmódtábor

2023.07.30. – 08.02.

témák:

Epigenetika – a fiatalság titka

Stresszkezelés – kognitív gondolkodásterápia

Táplálkozás – testsúly szabályozás, méregtelentés 

Testmozgás új dimenzióban – helyes út a fittség  eléréséhez  


Délutáni programok:

Parádfürdői körséta

Túra az Ilona vízeséshez

Kirándulás a Siroki várhoz

Erdei Iskola Programjaink

PROGRAMOK: 400-600 FT./FŐ

PARÁDFÜRDŐ, KIVÁLÓAN ALKALMAS A LEGKÜLÖNBÖZŐBB TÉMÁJÚ ERDEI ISKOLA PROGRAMOK LEBONYOLÍTÁSÁRA. SZAKMAILAG KIVÁLÓAN FELKÉSZÜLT PROGRAMADÓINKKAL NYOLC KÜLÖNBÖZŐ PROGRAMOT HOZTUNK LÉTRE A PARÁDI-VÖLGY ÉLÖVILÁGÁRA, A TELEPÜLÉS KULTÚRÁJÁRA, ÉS KÖRNYEZETÉRE ÉPÍTVE. PROGRAMJAINKKAL IGYEKEZTÜNK ÁTFOGÓ KÉPET ADNI A FALURÓL, ÉS KÖRNYÉKÉRŐL AZ IDEÉRKEZŐ DIÁKOK SZÁMÁRA. AZ ERDEI ISKOLA PROGRAM SORÁN A TANULÓK BEPILLANTÁST NYERNEK A MÁTRAI TÁJVÉDELMI KÖRZETHEZ TARTOZÓ ERDŐK, MEZŐK CSODÁLATOS VILÁGÁBA. A TÚLNYOMÓAN ERDŐVEL BORÍTOTT TERÜLETEN, A HEGYVIDÉKI TÁJ MINDEN SZÉPSÉGÉT MEGTALÁLJUK, A TERMÉSZETES LELŐHELYEKET, KÜLÖNLEGES NÖVÉNY- ÉS ÁLLATVILÁGOT, VALAMINT KÜLÖNBÖZŐ FÖLDTANI KÉPZŐDMÉNYEK NAGY FORMAGAZDAGSÁGÁT.
PARÁD ÉS PARÁDFÜRDŐ SAJÁTOS PALÓC NÉPI ÉPÍTÉSZETÉVEL, KASTÉLYAIVAL, TÖRTÉNELMI ÉS KULTÚRTÖRTÉNETI EMLÉKEIVEL MIND A TÁJ RÉSZÉT KÉPEZIK, MELYEK A TERMÉSZETES ELEMEKKEL ÖSSZEFONÓDVA ADJÁK MEG A KÖZVETLEN KÖRNYEZET KARAKTERÉT. KIVÁLÓ TANÖSVÉNYEKRE ADNAK LEHETŐSÉGET A SZÁLLÁSHELYTŐL 50-150 M-RE INDULÓ TÚRAÚTVONALAK. AZ 5 KM HOSSZÚ, VÍZESÉSSEL ZÁRÓDÓ ILONA-VÖLGYÖN ÁTVEZETŐ TÚRAÚTVONAL NAGYSZERŰ HELYSZÍN GEOLÓGIA, VÍZBIOLÓGIA, ERDŐK ÉLŐVILÁGA, MADÁRISMERET, ÉS VADISMERET, FOGLALKOZÁSOK MEGTARTÁSÁRA

 

PROGRAMOK RÉSZLETES LEÍRÁSA:

 

1. FELFEDEZŐ-TÚRA PARÁDFÜRDŐN 

CSOPORTLÉTSZÁM: 25 FŐ
FOGLALKOZÁS IDŐTARTAMA: 2,5 ÓRA
FOGLALKOZÁS TÍPUSA: ISMERKEDŐ SÉTA
A FIATALOK SÉTA-KÖRÚTON ISMERKEDNEK MEG A GYÓGYFÜRDŐHELY KIALAKULÁSÁNAK, MÁRIA TERÉZIA KORSZAKÁIG VISSZANYÚLÓ TÖRTÉNETÉVEL. MEGSZEMLÉLIK A GRASSALKOVICH, MAJD A KÁROLYI ARISZTOKRATA CSALÁD – YBL MIKLÓS, NEVES ÉPÍTÉSZ ÁLTAL TERVEZETT – KASTÉLY ÉS FÜRDŐ ÉPÜLETEKET, KASTÉLYPARKOT, ÉS A HÍRES RÁKÓCZIRÓL ELNEVEZETT FÁT. RÖVID ÁTTEKINTÉST KAPNAK A PARÁDI-VÖLGY GYÓGYVÍZ * ÉS NEMESFÉM (ARANY-, EZÜST-, RÉZÉRC) TERMÉSZETI KINCSEIRŐL. AZ ISMERKEDŐ SÉTA A CIFRAISTÁLLÓ? KOCSIMÚZEUM MEGTEKINTÉSÉVEL ÉR VÉGET.

2. GEOLÓGIA TANÖSVÉNY A PARÁDFÜRDŐI ILONA-VÖLGYBEN 

CSOPORTLÉTSZÁM: 25 FŐ
FOGLALKOZÁS IDŐTARTAMA: 3,5 ÓRA
FOGLALKOZÁS TÍPUSA: TANÖSVÉNYI SÉTA
A TANULÓK A HALLOTTAKBÓL MEGTUDHATJÁK, HOGYAN ALAKULT KI A MÁTRA HEGYSÉG, MILYEN FÖLDTANI KÉPZŐDMÉNYEK ALKOTJÁK. ELMÉLETBEN ÉS GYAKORLATBAN ISMERHETIK MEG A TERMÉSZETI SZÉPSÉGEKBEN ÉS ÁSVÁNYKINCSEKBEN GAZDAG ILONA-VÖLGYET, A RÉGEBBI ÉS LEGÚJABB KORI BÁNYÁSZATI KUTATÁS EREDMÉNYEIT. MEGTUDHATJÁK, HOGY MILYEN TERMÉSZETI ERŐK MŰKÖDÉSE HOZHATTA LÉTRE KÖZÉP-EURÓPA LEGGAZDAGABB ÉRCTELEPEIT, MELY FŐLEG RÉZÉRCET, DE NEM KEVÉS ARANY, EZÜST, NIKKEL STB. NEMESFÉMEKET REJT MAGÁBAN, ÉS HANGSÚLYOZOTTAN A CSODÁLATOS GYÓGYVIZEKET. A TANÖSVÉNYI SÉTA A TERMÉSZET ALKOTTA KÖRNYEZETBEN FEKVŐ GYÖNYÖRŰSÉGES ILONA-VÖLGYI VÍZESÉS SZURDOK-MEDENCÉJÉBEN ÉR VÉGET.

3. TERMÉSZETISMERETI SÉTA

CSOPORTLÉTSZÁM: MAX.: 25 FŐ
FOGLALKOZÁS IDŐTARTAMA: 3 ÓRA.
FOGLALKOZÁS TÍPUSA: TEREPGYAKORLAT
A GYEREKEK E FOGLALKOZÁS SORÁN ISMERIK MEG AZ ADOTT TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETET, AZ ARRA JELLEMZŐ NÖVÉNY- ÉS ÁLLATFAJOKAT. AZ ERDEI SÉTA SORÁN A PROGRAMADÓ HANG ÉS A LÁTOTTAK ALAPJÁN BEMUTATJA A MADARAKAT, ÍGY A FOGLALKOZÁS VÉGÉRE A GYEREKEK FELISMERIK, ÉS MEGKÜLÖNBÖZTETIK A KÜLÖNBÖZŐ MADÁRFAJOKAT? AKÁR HANGJUK ALAPJÁN IS. CÉLUNK A TERMÉSZETBEN VALÓ HELYES VISELKEDÉS ISMERTETÉSE ÉS A TERMÉSZET TISZTELETÉNEK ELÉRÉSE, A TERMÉSZETVÉDELEM ÉS A VÉDETT TERÜLETEK BEMUTATÁSA. A PROGRAM KAPCSOLÓDIK AZ ISKOLÁBAN TANULTAKHOZ. ÍGY A GYEREKEK KOMPLEX KÉPET KAPNAK A TERÜLETRŐL.

4. AZ ERDŐK ÉLÖVILÁGA

CSOPORTLÉTSZÁM: 25 FŐ (KÉT CSOPORTBAN)
FOGLALKOZÁS IDŐTARTAMA: 2 ÓRA
A FOGLALKOZÁS SORÁN A RÉSZTVEVŐK MEGISMERKEDNEK A TERÜLETRE JELLEMZŐ FÁKKAL ÉS CSERJÉKKEL. MEGVIZSGÁLJÁK AZ ADOTT ERDŐ SZINTJEIT, AZ ERDŐ FAJI ÖSSZETÉTELÉT. MEGLÁTHATJÁK AZ ERDŐTÍPUSOK KÖZTI KÜLÖNBSÉGEKET, ÉS MEGISMERKEDNEK A KÜLÖNBÖZŐ FAFAJOK ERDÉSZETI FELHASZNÁLÁSÁVAL. ÍZELÍTŐT KAPNAK AZ ERDÉSZETI MUNKÁKBÓL, TEVÉKENYSÉGEKBŐL ÉS MEGTUDHATJÁK, HOGY MIÉRT FONTOSAK AZOK.

5. VADISMERET

CSOPORTLÉTSZÁM: MAX.: 25 FŐ
FOGLALKOZÁS IDŐTARTAMA: 1.5 ÓRA.
FOGLALKOZÁS TÍPUSA: ELMÉLETI PROGRAM
A PROGRAM BEMUTATJA A MAGYARORSZÁGON ÉLŐ NAGYVADAKAT ÉS APRÓVADAKAT. BEMUTATJA AZ ÁLLATOK ÉLETMÓDJÁT, TÁPLÁLKOZÁSI ÉS EGYÉB SZOKÁSAIT. A FOGLALKOZÁS SORÁN LEHETŐSÉG NYÍLIK A NAGYVADAK TRÓFEÁINAK, NYOMAIKNAK ÉS A KIKÉSZÍTETT BŐRÖKNEK VIZSGÁLATÁRA IS. A TERÜLETRE JELLEMZŐ ÁLLATOK KÜLÖNÖS HANGSÚLLYAL SZEREPELNEK A PROGRAMBAN. EBBEN A PROGRAMBAN TÁRGYALT ÉS A TERÜLETEN ÉLŐ ÁLLATOK TERMÉSZETES KÖRÜLMÉNYEK KÖZTI MEGFIGYELÉSÉT TESZI LEHETŐVÉ A HAJNALI ÉS AZ ESTI VADLES.

6. ESTI VADLES (ÉJSZAKAI TÚRA)

CSOPORTLÉTSZÁM: MAX.: 25 FŐ
FOGLALKOZÁS IDŐTARTAMA: 1.5 ÓRA.
A NAP EGY KÖNNYED, JÁTÉKOS ESTI PROGRAMMAL ZÁRUL, EGY KÖZELI KÖRPANORÁMÁS FENNSÍKON, (KÉKES- GALYATETŐ- PARÁDI-VÖLGY). INDULÁS A SZÁLLÁSHELYRŐL NAPLEMENTE ELŐTT 30 PERCCEL, SÉTA KÖZBEN VADISMERET, VADNYOM VIZSGÁLATTAL. NAGY, ILL. APRÓVADAK ELŐFORDULÁSÁNAK VALÓSZÍNŰSÉGE KÜLÖNÖSEN IZGALMASSÁ TESZI A SÉTÁT A GYEREKEK SZÁMÁRA. NAPLEMENTE UTÁN A SÉTA ÉJSZAKAI TÚRÁVÁ VÁLTOZIK, A KÖZELI CSERJÉSEK, SÖTÉT FENYVESEK, IZGALMAS KÖRNYEZETET ADNAK SZÁMHÁBORÚHOZ, VAGY EGYÉB JÁTÉKOKHOZ.

 

8.ÍJÁSZAT

CSOPORTLÉTSZÁM: MAX.: 25 FŐ
FOGLALKOZÁS IDŐTARTAMA: 1.5 ÓRA.
FOGLALKOZÁS TÍPUSA: CSELEKEDTETŐ PROGRAM
A PROGRAM MEGISMERTETI A RÉSZTVEVŐT AZ ÍJ ÉS AZ ÍJÁSZAT EREDETÉVEL, ŐSEINK HARCKULTÚRÁJÁVAL. ÉLMÉNYT NYÚJT
A TANULÓKNAK ÉS ÖNFEGYELEMRE NEVEL. SZIGORÚ BALESET-MEGELŐZÉSI SZABÁLYOK MELLETT ELSAJÁTÍTHATJÁK AZ
ÍJÁSZATHOZ SZÜKSÉGES ELMÉLETI TUDÁST, MAJD EZEKET A FOGLALKOZÁS GYAKORLATI RÉSZÉBEN KAMATOZTATJÁK.
ERDEI ISKOLA PROGRAMAJÁNLATA
25 FŐS CSOPORTBONTÁSSAL

A PROGRAMOK BEOSZTÁSA EGYÉNI IGÉNYEK ALAPJÁN MÓDOSÍTHATÓK, ALTERNATÍV FOGLALKOZÁSOKRA FELCSERÉLHETŐK.

9. MADÁRISMERET

AZ ORSZÁGOS MADÁRTANI INTÉZET MUNKATÁRSA TARTJA A TERMÉSZETISMERETI SÉTA KERETÉN BELÜL.